Saturday, July 12, 2014

Ketahui Kaedah Kiraan Waktu Subur

Perkongsian kaedah Kiraan Waktu Subur :

1) Kaedah Sistem Kalendar
2) Kaedah Penggunaan Alat


Sistem kalendar

Menentukan masa subur dengan menggunakan sistem kalendar ada dua cara iaitu:

Gambarajah Waktu Subur bagi kitaran haid 28 hari
1.Bagi Kitaran Haid Teratur
Bagi yang kitaran haidnya teratur, masa subur berlangsung 14 +/- 1 hari haid berikutnya. Maksudya masa subur berlaku pada hari ke-13 sehingga hari ke-15 sebelum tarikh haid yang akan datang.

2.Bagi Kitaran Haid Tidak Teratur
Bagi wanita yang kitaran haidnya tidak teratur maka penting untuk mencatat panjang kitaran haid sekurang-kurangnya selama enam kitaran. Jumlah hari pada kitaran terpanjang, hendaklah ditolak dengan 11 dan akan diperoleh hari subur terakhir dalam kitaran haid tersebut. Sedangkan dari jumlah hari pada kitaran terpendek ditolak 18, diperoleh hari subur pertama dalam kitaran haid tersebut.
Contohnya: Kitaran terpanjang = 31, sedangkan kitaran terpendek = 26, maka waktu subur dapat dihitung, 31 - 11 = 20, dan 26 -18 = 8, jadi masa subur berlangsung pada hari ke-8 sampai hari ke-20.

Penggunaan alat
Banyak alatan atau software yang terdapat dipasaran dicipta untuk menghitung waktu subur.  Dalam alat tersebut anda hanya perlu memasukkan tarikh Hari Pertama Haid Terakhir (HPHT). Setelah itu akan muncul tarikh perkiraan waktu subur seseorang.

Saya kongsikan Website mengira waktu kesuburan: Klik Disini  atau  Disini


0 comments:

Post a Comment