Wednesday, July 16, 2014

Tip yang berguna untuk 10 malam terakhir
1. Jangan biarkan prestasi yang lalu memberi kesan kepada 10 malam terakhir. Saat pengampunan boleh jadi hari ini atau bila-bila masa pada hari mendatang! tidak semua hilang! Jika anda ikhlas, ia boleh menjadi lebih baik - Bersemangatlah dan bersedia untuk membuat yang terbaik! Bermula dengan tenaga yang POSITIF, niat yang IKHLAS!

2. Hari ini, ambil masa sedikit untuk membaca Tafsir of Surah al-Qadr untuk memahami apa yang sebenarnya berlaku malam ini! Anda akan berasa kuasa & kehebatan yang lebih banyak lagi (tentang malam tersebut)!

3. Jangan tunggu Malam ke-27 untuk mengeluarkan "semua". Seluruh 10 malam terakhir harus menjadi sasaran anda. Berjagalah sehingga setiap malam! Adakah anda mahu ketinggalan Laylatul Qadr walaupun "secara kebetulan"?

4. Jangan terlibat di dalam apa-apa inovasi / sambutan masjid atau budaya yang mungkin cuba untuk menggalakkan. Ikut Sunnah! Rasulullah (Sallallahu 'alaihi wa sallam) memberikan petunjuk mudah: "Sesiapa yang tetap dan berdoa pada Lailatul-Qadar dengan penuh keimanan dan harapan pahala, dosa-dosanya yang terdahulu akan diampunkan."

5. Hafal dan kemudian mintalah doa yang 'diajar oleh Rasulullah (Sallallahu' alaihi wa sallam): Allaahumma innaka 'afuwwun tuhibb al-' afwa fa'affu 'Anni (Wahai Allah, Engkau Maha Pengampun dan Engkau suka Keampunan, maka ampunilah aku) .

6. Menyediakan senarai doa pendek. Ingat ini adalah sangat bagus untuk hamba Allah! Malam Qadr, Arah Tujuan! Pilihlah setiap dan semua yang anda amat ingin dalam Doa ini Dunia, Agama, Keluarga, dan Akhirat! Jangan lupa untuk memasukkan saudara-saudara seIslam di seluruh dunia yang mengalami kesusahan dan dalam kesedihan!

7. Tidur sejenak di siang hari, jika boleh. Pastikan perut ringan dan tidur sebaik sahaja anda telah bersolat Terawih. Jangan berlengah! Selepas tidur sekejap, segarkan diri dan bersedia untuk ibadah.

8. Jangan abaikan keluarga anda! Rasulullah membangunkan isteri beliau sepanjang malam ini! Dan ya, anak-anak anda tidak terlalu muda untuk berjaga sebahagian dari waktu malam - jika mereka boleh dibenarkan untuk bermain permainan video atau menonton TV, boleh menjadi inspirasi untuk bangun malam walaupun kadang-kadang! Sediakan mereka, buat mereka teruja, rancang beberapa aktiviti untuk mereka lakukan!

9. Lihat Bahagian : Cara kita berpakaian dan bersedia mempunyai kesan yang besar kepada psikologi kita. Pakai yang terbaik, minyak wangi untuk diri sendiri, dan merasakan tenaga!

10. Pilih tempat, sama ada di Masjid atau di rumah anda, di mana anda boleh mendapat ketenangan dan kesendirian. Simpan mushaf anda, sejadah , dan air supaya anda tidak terganggu dengan sentiasa nak dapatkan untuk itu atau ini.

11 PENTING:. Ini bukan malam untuk tweet gambar atau mengemaskini status FB juga Whatsapp/Wechat tentang bagaimana menakjubkan malam tersebut dan bagaimana anda rasa & menyembah Allah! Biarkan ia menjadi satu rahsia antara anda & Allah Taala! Jadi matikan telefon, wifi, dan komputer. Disconnect dengan dunia, dan connect dengan Al-'Afuww!

12. Jika anda mendapati diri anda berasa mengantuk, variasikan ibadat anda. Ganti antara qiamullail, doa setulus hati, membaca Al-Quran. Jangan habiskan malam mendengar ceramah atau bacaan. Atau buatlah untuk masa yang singkat jika anda rasa amat mengantuk.

13. Kesabaran adalah Kunci: 10 malam terakhir mungkin memenatkan. Anda mungkin masih mempunyai kerja atau sekolah. Ini adalah masa untuk menanggung segala kesusahan itu, dan bersikap SABAR. Fikirkan bagaimana Allah telah memberkati anda dengan peluang yang besar ini yang mana mungkin TIDAK AKAN datang lagi dalam hidup anda. Jika anda tahu dengan pasti bahawa ini adalah Ramadan terakhir, jika anda pasti bahawa Syurga adalah untuk dicapai, tidakkah anda akan memecut untuk itu tidak kira apa berlaku?

14. Ini adalah yang paling penting: Pastikan Husn adh-dhann bi Allah (jangkaan yang baik dari Allah). Apabila anda bertanya, ingat anda bertanya yang Maha Pemurah. Jika anda berharap untuk yang terbaik, Dia akan memberikan yang terbaik. Jangan berputus asa. Percaya pada-Nya, curahkan isi hati anda di hadapan-Nya, dan jangan berwasangka lagi, tiada halangan, tiada fikiran jahat menjauhkan kamu daripada Ar-Rahman, Ar-Rahim!

0 comments:

Post a Comment